Event – MOUT Bierfestival

Afgelopen weekend was ik voor het eerst in lange tijd weer op een bierfestival. Het was lekker weer, het laatste weekend van m’n vakantie, en toevallig was MOUT in Arnhem.

MOUT is een bierfestival dat drie jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd in Nijmegen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een reizend festival (Arnhem, Enschede, Nijmegen en nu ook in Tilburg) wat zowel zomer- als winteredities kent. Op deze zomereditie komen in totaal 20 bijzondere brouwerijen die samen zo’n 100 speciaalbieren schenken. Naast bier proeven kun je er ook verschillende workshops volgen op het gebied van speciaalbier. Zo is er een workshop beer-pairing (bier combineren met eten) en zal er live bier gebrouwen worden. Voor het gezeliigheidsdier is er natuurlijk gewoon een terras beschikbaar en kun je genieten van een van de vele bandjes die speelt.
Even een disclaimer, voordat je helemaal wild-enthousiast over dit evenement wordt: speciaalbier is absoluut geen goedkope hobby. Het tegenovergestelde juist. Munten kosten bij MOUT €2,75 per stuk en daarbij moet je nog een glas (oké “glaasje” van 15cl) kopen, wat je nog eens €5 kost. Ga dus alsjeblieft niet naar een bierfestival met de verwachting dat je voor een tientje wel klaar bent.

Tegenwoordig kun je in zo’n beetje elk café wel een redelijke (speciaal)bierkaart vinden. Wat deze festivals dan juist zo de moeite -lees: het geld – waard maakt? Natuurlijk de sfeer, maar vooral de mogelijkheid om écht bijzondere bieren te proberen. Mijn absolute favoriet op deze editie van MOUT was de Pchela van The Sisters Brewery. Een Russian Imperial stout van 11,5%, met een ‘nitro foam’ (koffie, framboos, butterscotch) naar keuze. Als je ooit de kans krijgt om deze te proberen – zéker doen!

Geïnteresseerd? Op deze data en plekken kun je MOUT deze zomer nog vinden:
21-23 juni / Julianapark Nijmegen
26-28 juli / Volkspark Enschede
02-04 augustus / Spoorpark Tilburg

Beeldmateriaal via MOUT Bierfestival Facebook. Foto’s gemaakt door Elske Nissen Photography.
Back to Top