Travel – Lisbon Weekend Getaway

Blijkbaar is Lissabon het nieuwe Barcelona. Dat is tenminste wat ik de laatste tijd van veel mensen hoor. Barcelona is al bijna tien jaar ‘mijn lievelings’ omdat deze stad het perfecte antwoord is op zo’n beetje elk type vakantie: je kunt er winkelen, uitgaan, musea bezoeken, naar het strand, de natuur in, er is prachtige architectuur én het is een foodwalhalla. Ik kom er dan ook met veel plezier minstens één keer per jaar. Nu vraagt u zich natuurlijk af hoe (en vooral wáárom) ik dan toch in Lissabon terecht ben gekomen. Simpel: I’ll go where the sale takes me. Zo ben ik eerder naar Timisoara in Roemenie gereisd. Werkelijk geen énkel idee wat ik er moest doen, maar een vliegticket van nog geen drie euro laat je niet liggen, als zelfbenoemde globetrotter. ‘Timi’ was trouwens een briljante weekend getaway want 1) totaal niet toeristisch en 2) daardoor heel goedkoop.

Maar goed, zo kwam ik dus ook in Lissabon terecht (wel iets duurder dan drie euro, maar oké, het kan niet altijd feest zijn). Ik ging een beetje sceptisch op reis, maar ik moet toegeven, Lissabon is een prachtige stad.  

Lissabon is bijna te omschrijven als een liefdesbaby tussen Barcelona en San Francisco. Pak de heuvels, Golden Gate Bridge en hipster-friendly omgeving van San Francisco, mix deze met de veelzijdigheid en fijne Zuid-Europese sfeer van Barcelona et voila, je hebt Lissabon. De twee grootste verschillen zijn 1) de toeristen, want die zijn er nou eenmaal een stuk minder in Lissabon, en 2) de wijken in Barcelona en San Francisco zijn opgedeeld in perfecte vierkanten waardoor straten heel makkelijk te vinden zijn. Lissabon is wat dat betreft een stuk chaotischer. Op de kaart lijkt het allemaal wel mee te vallen, maar geloof me, Google Maps laat die zeven heuvels niet zien. Maar hé, het voordeel daarvan is dat je heel makkelijk in de stad kunt verdwalen. Dit lukt vooral goed in de wijk Alfama. Een beetje toerist loopt deze heuvel op, in de richting van het Castelo de São Jorge. Onderweg naar boven zie je zo’n beetje op elke muur die je tegenkomt de tofste street art.

Mijn absolute Lissabon favoriet was LX Factory (moet wel even toegeven dat ik deze al vooraf opgezocht had). Gelegen op een oud fabrieksterrein, precies onder de Ponte 25 de Abril brug. Dikke aanrader als je van industrieel en hip houdt; vergelijkbaar met Strijp-S in Eindhoven en het Westergasterrein in Amsterdam. Je vindt er kleine winkeltjes (o.a. ingeblikte vis, een tattoo/piercingshop, en verschillende conceptstores) veel restaurants en nóg meer street art. Inmiddels is het een stuk commerciëler dan dat het een paar jaar geleden was, maar het is nog steeds de moeite waard. Ik heb hier met gemak een middag doorgebracht.

Tips:
– Zoek van te voren even op of er toevallig een evenement bij LX Factory is, er worden namelijk verschillende festivals georganiseerd!
– Zorg absoluut voor schoenen met een goed profiel. De straten in Lissabon zijn betegeld met ontzettend gladde tegeltjes, en in combinatie met constant heuvel op en heuvel af lopen ga je gegarandeerd uitglijden of vallen.
– Park Rooftop is een ontzettend leuke bar, maar na 20 uur zit het behoorlijk vol en is er niet echt meer plek om van het uizicht te genieten. Wij zijn rond openingstijd (13u) gegaan en waren toen als eersten binnen.
– Als je tijd over hebt, maak een dagtrip naar Sintra! Ongelofelijk toeristisch: já, maar desalniettemin prachtig om te zien.
Back to Top